kul kalender ikon HVID
Du kan også finde Kultur:Køges nyhedsbreve om alt hvad der sker i Køgeområdet på Facebook
CANTA starter op igen allerede i 2025 med helt nye planer og tanker for repertoire og koncerter.
Rigtig mange kor og korprojekter synger de samme værker igen og igen – fordi de er gode, men også fordi ingen rigtig tør vove sig ud i noget nyt. Men det tør CANTA!
Repertoiret i 2025 er derfor noget, som du højst sandsynligt ikke har sunget før – fordi du ikke kender det. Endnu!
Grundtankerne er stadig det samme, nemlig et projekt som skal gøre noget andet end andre korprojekter: – 1/3 af musikken en uropførelse af et værk – 1/3 af musikken skrevet/arrangeret af en ikke-mand – 1/3 af musikken ‘publikums-venlig’.
Den rigtige stemmefordeling
Når man starter sådan et projekt op, så er det vigtigt at få det ‘født’ rigtigt, så der ikke skal laves en masse ændringer, som måske kan komme til at føles som forringelser.
Én af de ting som skal ‘fødes’ rigtigt er stemmefordelingen, for som frygtet er den temmelig skæv. Lige nu består koret nemlig af fire mænd og 23 kvinder, som det ofte ses i denne type projekter.
Peter Bruun og korleder Anders Ørsager har talt meget om det og føler, at det er forkert at lave et rent kvindekor og så udelukke de fire modige, savnede og sjældne herrer. For hvis ikke der fortsat er muligheder for blandede kor, så holder alle herrer jo snart op med at synge.
Heldigvis er Peter Bruun ikke bare dirigent, men også uddannet komponist fra konservatoriet i Århus, og han synes det er en sjov udfordring, som løses på følgende måde:
Der bliver taget udgangspunkt i de eksisterende kvindearrangementer og så specialdesigner Peter Bruun arrangementerne, så herrerne fx understøtter melodien nogle steder, andre steder synger med på andre dele af arrangementet – og en sjælden gang – måske skriver yderligere en stemme, som supplerer arrangementet.
Årets repertoire i CANTA
“Med Peters erfaring og forståelse for kompositoriske metoder, og ikke mindst forståelse for tradition, så er jeg sikker på, at det bare gør oplevelsen som korsanger endnu mere unik”, fortæller Anders Ørsager, der også offentliggør repertoiret til CANTA 2025:
Franz Schubert: Salme 23 "Herren er min hyrde” (1820)
Sergei Rachmaninov: Seks Sange (1896)
Gustav Holst: Two Eastern Pictures (1911)
Libby Larsen: The Witches’ Trio (2000)
Mette Nielsen: Motet (2012).
Som tidligere deltagere kan se, er der formentlig ikke noget, som nogen har været med til at synge tidligere, tilføjer Anders Ørsager.
Senere kommer yderligere et værk, som skal uropføres, og her arbejder man stadig på at finde det helt rigtige. Da det er første gang CANTAs repertoire opstår på denne måde, er det desuden muligt, at et enkelt værk på et tidspunkt byttes ud med et andet.
Lyst til at deltage?
Har du lyst til at være med, så skriv en mail til info@musikaftenskole.dk
Praktisk:
– der udsendes øvefiler– der bliver 6 øvedage (2 i juni og 4 i slut august/start september)– der bliver 3 koncerter i weekenden 12.-14. september)– CANTA 2.0 bliver IKKE med stort orkester, men med pianist eller a cappella– prisen for deltagelse bliver 450,- kr. og man printer selv noder, men får udleveret en sort mappe til låns– fordi øveforløbet er så intenst, så forventes vi, at man er med mindst 5 ud af 6 øvegange, med til alle koncerter og øver hjemme til øvefiler.
Øvedage er følgende datoer:
14/6 kl. 10:00-14:30
15/6 kl. 12:00-16:30
16/8 kl. 10:00-14:30
17/8 kl. 12:00-16:30
24/8 kl. 12:00-16:30
7/9 kl. 12:00-16:30 (prøve/generalprøve)
Årets koncerter:
12/9 koncert aften
13/9 koncert eftermiddage eller aften
14/9 koncert eftermiddag eller aften.